23.11.2014
Kategorie: Recepty

Sladké pšeničné bochánky

Tyto bochánky jsou perfektní například jako příloha k omáčkám nebo se v nich dá přímo servírovat polévka což vypadá i chutná opravdu skvěle. Je to v podstatě taková chlebová miska, kterou můžete universálně využít ve spoustě jídel. Bochánky se samozřejmě dají jíst také samostatně, takže si dejte pozor aby pak zůstalo na původní účel přípravy. Příprava je také relativně jednoduchá, takže proč to nevyzkoušet.

IMG_8713-1024x682

Recept na sladké přeničné bochánky

4 porce

Ingredience:

  • 2 šálky teplé vody
  • 4 lžíce čerstvé sušené droždí
  • 2 lžičky cukru
  • 1 polévková lžíce melasy
  • 1 polévková lžíce Extra panenského olivovového oleje, a navíc na vymazání mísy
  • 2 lžičky soli
  • 4 šálky hladké mouky
  • 1 šálek pšeničné mouky, a navíc na poprášení
  • kukuřičnou mouku, na poprášení plechu
  • 1 vejce

Postup přípravy:

  1. v mixéru necháme rozpustit v teplé vodě droždí a cukr. Necháme pět minut aby se to rozpustilo.
  2. začneme mixovat do již vytvořené směsi melasu a olivový olej
  3. přidáme hladkou mouku a sůl. Dále mícháme aby se mouka pěkně zamíchala do směsy.
  4. přidáme přeničnou mouku a těsto dále mícháme dokud není dostatečně hladné a pružné a přestane se přichytávat na stěny.
  5. přendáme těsto do velké mísy, která je již vymazaná olejem. a nechte asi 1,5 hodiny nakynout na teplém místě.
  6. když těsto nakyne do dvojnásobku, opět jej natlačte zpět do mísy a nechte zase asi hodinu kynout aby opět nakynulo.
  7. následně těsto položte na podložku, která je již poprášena moukou a rozdělte jej na čtyři části z nichž utvořte bochánky. Tyto nechte přikryté opět cca 45 minut odpočinout.
  8. poté je umístěte na plech, který je opět poprášený moukou. Troubu předehřejte na 220 stupňů celsia.
  9. zatím si rozbijte vejce do malé misky a k němu přidejte asi 1 polévkovou lžíci vody. Rozmíchejte a touto směsí potřete horní část každého bochánku. Poté vemte ostrý nůž a na vrcholu každého bochánku jej nařízněte do tvaru kříže.
  10. jakmile je trouba předehřátá, vložíme bochánky na plechu a pečeme po dobu cca 30 minut dokud není při poklepu na bochánky slyšet dutý zvuk.
  11. po upečení nechte bochánky asi 15 – 20 minut vychládnout. Poté je můžete konzumovat nebo pokud odříznete vršek a vykrojíte vnitřek tak máte hotové chlebové misky.

IMG_8743-682x1024

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

TOPlist
„Mít rád lidi a milovat lidi to je celé tajemství a snad jediný recept na štěstí.“ Jan Werich