15557009298_cb20312087_z
16.11.2014
Kategorie: Recepty, Ženy

Recept na americký rýžový nákyp

Nedělám rýžový nákyp příliš často, ale když jej dělám tak si pak kladu otázku: Proč jej vlastně nedělám častěji?  Protože přiznejme si to jde taky o jeden z nejjednodušších receptů. Takže pojďme na něj.

15123048813_fd6e45cb0b_z

Za prvé si připravíme rozinky.

15557017788_07a015f58c_z

Zalijte jej rumem, či v případě originálního receptu se používá whisky nebo burbon.

15743986642_fe3f8429b0_z

Nechte je louhovat zatímco si budeme chystat další věci. Pokud můžete zalejte je aspoň hodinu předem aby mohli dobře nasáknout alkohol.

15742455375_d8d8eab867_z

Další na řadě je rýže. Použijte rýži střední velikosti, pokud použijete nějakou větší a podobně není to úplně ono.

15556575139_0302816d69_z

Naberte asi naběračku rýže..

15556574849_daa973cb6c_z

Použijte hrnec střední velikosti. To nás přivádí k pánvi. Je lepší použít pánev s nepřilnavým povrchem. To samozřejmě neznamená použít ihned teflonovou pánev pokud ji však máte využijte.

15742454585_8d23d7922d_z

Rýži povařte s vodou.

15557286217_bb21335bb0_z

Dále mléko, můžete použít např. polotučné či nízkotučné.

15123049913_79bd3ab676_z

Mícháme do zhoustnutí.

15743988462_6e0ab8765a_z

Přidáme trochu soli.

15743988302_c3b0f6be6f_z

Dále trochu másla. V podstatě vaříme mléčnou rýži, pokud chceme přidat trochu více tekutin je možné použít také trochu vody.

15557622940_701cf67b3c_z

Za stálého míchání na střední teplotu doveďte k varu, pak snižte na co nejnižší teplotu a nechte ještě asi 20 – 25 minut povařit s přiklopenou pokličkou.

15557282957_df27bd6711_z

Zatímco se vaří rýže, připravíme si karamelovo-ořechovou polevu, která se nasype přes rýžový nákyp. Je to zcela dobrovolné ale doporučuji to Smíchejte máslo a třtinový cukr v malé pánvi.

15557016368_23bf7251de_z

S trochou světlého kukuřičného sirupu.

15557016288_4d59ce5566_z

Troška rumu nebo whisky…

15123046413_46dabf2084_z

Trochu nasekaných vlašských ořechů.

15556569549_dcfc850485_z

Vše přiveďte k mírnému varu pomocí střední až vysoké teploty a nechte povařit asi 3 – 4 minuty.

15740532891_9e018294cc_z

Odstraňte z plotny a nechte vychladnout.

15122499224_8e3bf1312f_z

Zpět k rýžovému nákypu, který již má za sebou 20 – 25 minut vaření. A teď je čas přidat sladké, je mnoho způsobů jak to udělat. Použijte trochu mléka nebo smetany s bílým cukrem. Nebo k nim můžete přidat hnědý cukr.

15557014488_43f94ca10a_z

Bezva je také otevřít plechovku kondenzovaného mléka.

15557618670_05845858ea_z

Použijte asi polovinu plechovky.

15557618060_eeb2763a5f_z

S mícháním přidejte trochu vanilky pro lepší vůni.

15123043533_2ecd256c1c_z

Spolu s trochou skořice..

15123043123_b3dcae0d04_z

a muškátový oříšek.

15557012608_81c29ce8af_z

Zamíchejte a vraťte pánev na 4 až 5 minut zpět na sporák a zase povařte.

15743981002_97bee4cc41_z

15556566419_c11469bbf3_z

Ještě dvě poslední věci, promíchejte s rozšlehaným vejcem.

15557616240_5cdbe3ecc0_z

Pak slijte rum z hrozinek a přidejte je.

15740531991_4c73274f5a_z

Pomalu míchejte dohromady. Je čas zkontrolovat konzistenci rýžového nákypu. Měla by být krémová ne polívková. Pokud nebude dost krémová použijte kondenzované mléko, pokud je krémová moc nechte chvíli vychladnout.

15742445185_5a7fde1f05_z

Nemůžete čekat tak dlouho?

15718731156_6f3749819f_z

Nyní můžete servírovat a přidat také trochu karamelo-oříškové polevy.

15557009298_cb20312087_z

Kompletní recept na rýžový nákyp

  • Časová náročnost: 5 minut
  • Doba vaření: 40 minut
  • Porce: 8

Ingredience:
     1/2 šálku Rozinek
     1/2 šálku Rumu, Bourbon nebo jiná Whisky
     1 šálek střední bílé rýže
     2 šálky vody
     2 šálky mléka
     2 lžíce smetany
     1 polévková lžíce másla
     Špetka soli
     půl plechovky slazené kondenzované mléko, více v případě potřeby
     Špetka mleté skořice
     Špetka muškátový oříšek
     1 lžíce vanilkový extrakt
     1 celé vejce


     Karamelořechová omáčka
     1/2 hrnku másla
     1/2 šálku tmavého cukru
     1/2 šálku kukuřičný sirup
     1/2 šálku nasekané vlašské ořechy
     1 lžíce Rum,Bourbon nebo jiná Whisky (volitelné)

Pokyny pro přípravu

 

*** Použijte nepřilnavou pánev, pokud máte.

V malé misce smíchejte rozinky a rum. Nechte nasáknout asi po dobu 1 hodiny.

Ve středně velké pánvi nebo hrnci smíchejte rýži, vodu, mléko, smetanu, máslo a sůl. Přiveďte k mírnému varu, pak přiklopte pokličkou, snižte na nízkou teplotu a poduste 20 až 25 minut za stálého míchání dvakrát během této fáze. Poznámka: rýže by měla být vařená, ale musí být stále vidět krémová kapalina; neměla by být všechna pryč. Pokud se vám zdá že se kapalina absorbuje rychleji, než chcete, můžete upravit čas přípravy na 18 – 20 minut.

Odstraňte hrnec z plotny a přidejte slazené kondenzované mléko, skořici, muškátový oříšek a vanilku. Vraťte zpět na plotnu a na mírném ohni po dobu 5 minut dovařte.

Odstraňte hrnec z kamen a pomalu vmíchejte rozšlehané vejce, stále míchejte. Přidejte rozinky a vmíchejte. Pokud chcete, aby nákyp byl trochu krémovější, přidejte trochu více slazeného kondenzovaného mléka. Pokud je příliš krémový, vraťte na varnou desku a vařte další 3 – 4 minut. Ihned podávejte v misce.

*** Zatímco se rýže vaří v první fázi, připravte si karamel-oříškovou polevu: Rozmixujte 1/2 šálku másla, hnědý cukr, kukuřičný sirup, nasekané ořechy. Zahřejte směs na středně mírném ohni, pak nechte jemně bublat po dobu 5 minut, nebo dokud nezíská tu správnou konzistenci. Odstraňte z plotny a dejte stranou.

Horní část každého z rýžového nákypu polejte připravenou omáčkou.

 

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

TOPlist
Gainery a sacharidy pro výrazný růst hmoty